Katharina Meier-Batrakow - Pături ponderate - Paturagravity RO

Katharina Meier-Batrakow

Katharina Meier-Batrakow Psiholog și psihoterapeut pentru copii și adolescenți la Centrul de consiliere Bremen

„Îmbrățișarea pe cineva pentru a-l mângâia, îmbrățișarea unui copil pentru a-l calma – acestea sunt metode dovedite de a reduce stresul.”

Cum ți-a venit ideea de a folosi pături de terapie?

Când lucram în centrul de consiliere pentru psihiatrie pentru copii și adolescenți, am observat pături de stres pentru copii cu diverse boli psihice și exces de stres. Păturile erau folosite acolo, printre altele, ca parte a terapiei ocupaționale (parte a conceptului de tratament) sau în viața de zi cu zi a pacienților.

Cu îndrumări și puțină „exersare”, copiii pot beneficia de efectul calmant și relaxant al păturii de terapie și le pot folosi, de exemplu, în situații de mare tensiune.

Ce părere aveți despre folosirea unei pături cântărite?

După ce s-a născut fiica noastră, eu și soțul meu am avut multe nopți nedormite timp de câteva luni. Somnul fiicei noastre s-a normalizat după un timp. Pe de altă parte, somnul meu era agitat tot timpul – de parcă corpul meu era încă încordat și „în așteptare”. Procesul de revenire la un somn odihnitor continuă până astăzi. Simt și văd (prin intermediul aplicațiilor de urmărire a somnului) că somnul meu este încă superficial și adesea mă trezesc pentru scurt timp. Drept urmare, am adesea somn dimineața. Datorită păturii ponderate, am observat o îmbunătățire după doar trei săptămâni. Am un somn profund mai liniștit și, în general, o fază de veghe mai scurtă. Desigur, acest lucru nu s-a întâmplat peste noapte – mi-a luat și câteva zile să mă obișnuiesc cu greutatea mea și corpul meu. Între timp, eu și soțul meu „ne certam” despre cine are voie să doarmă sub pătura îngreunată în seara asta.

Fiica mea are și propria ei pătură cântărită. În primul rând, crede că motivele copertei sunt cu adevărat grozave și și-a iubit pătura de la bun început. Nu i-a deranjat greutatea în plus și și-a numit pătura „pătură de îmbrățișare”. Ceea ce mi se pare interesant este că ea vede greutatea în plus ca pe o „grăgălire”. Cu ajutorul păturii și a unui ritual de somn adecvat, ea se poate relaxa și nu se mai zvârcolește la fel de mult, făcându-i mai ușor să adoarmă. Chiar și în copilărie, ea s-a ghemuit mereu, ceea ce probabil este similar cu „bebelușii mari”.

În ce domenii medicale credeți că merită să folosiți pături cântărite? Unde sunt deja folosite cu succes păturile terapeutice? Și unde mai vezi potențialul/necesitatea?

După părerea mea, folosirea păturii terapeutice este posibilă în multe moduri diferite și în toate categoriile de vârstă, încă din copilărie. Trăim într-o lume cu o mulțime de stimuli. Totul se mișcă rapid și adesea implică stres și presiune. Și începe cu copiii mici în școala primară și chiar în grădiniță. Aici, mulți oameni beneficiază de momente de liniște în timpul zilei și de somn odihnitor.

Prin urmare, văd folosirea păturilor de stres nu doar în zona clinică, de exemplu, în clinicile pentru copii, sălile de terapie, instituțiile de îngrijire, dar există și potențial în zona subclinica și preventivă. Mă gândesc la oamenii cărora le este greu să adoarmă și să rămână adormit noaptea și la oameni supuși anxietății atât la locul de muncă, cât și în viața personală. Stresul persistent și somnul slab sunt factori de risc cunoscuți pentru boli fizice și psihice.

Și bineînțeles, ca și în exemplul meu, părinții care doresc să revină la un somn din ce în ce mai profund după o lungă „fază de stres”. O fază prelungită cu puțin somn este pur și simplu stres fizic și trebuie tratată mai întâi.

Desigur, este esențial să nu tratați pătura de terapie ca pe un „panaceu” – ajustările constante ale stilului de viață sunt, de asemenea, esențiale dacă sunteți supus mult stresului și aveți probleme cu somnul. Cu toate acestea, o pătură de terapie poate contribui la „terapie” și poate fi un element de bază pentru creșterea calității vieții.

Care este concluzia ta din punct de vedere personal și medical?

Mai ales în aceste vremuri legate de coronavirus, contactul fizic între oameni este și mai limitat decât înainte. Totuși, nu trebuie să uităm că pielea și sistemul nostru nervos pot reacționa foarte pozitiv la contactul fizic în situații stresante. Îmbrățișarea cuiva sau ținerea de mână atunci când are nevoie de confort, ținerea copiilor pentru a-l calma – acestea sunt modalități încercate și adevărate de a reduce stresul. O pătură terapeutică simulează, printre altele, această senzație fizică și este recomandată atât pentru uz medical sau terapeutic, cât și pentru uz privat datorită acestui efect. În plus, puteți personaliza păturile ponderate cu diferite greutăți, dimensiuni și opțiuni de design. Unele modele contribuie la bunăstarea pentru uz personal în casă și spitale, unități de îngrijire și practici terapeutice.

VERIFICAȚI PĂTURILE
    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping