Ce se întâmplă cu corpul tău în timpul somnului? - Pături ponderate - Paturagravity RO

Ce se întâmplă cu corpul tău în timpul somnului?

Tezele despre pasivitatea în timpul somnului au fost deja infirmate cu mult timp în urmă. Când adormim, în corpul nostru au loc o serie de procese regenerative. Celulele noastre se reînnoiesc, se produce hormonul de creștere și sunt activate procese de reparare a organismului foarte importante. În plus, în acel moment creierul începe să organizeze și să pună cap la cap toate informațiile colectate. Ce se întâmplă exact cu corpul când intrăm în stadiul de somn?

Noaptea devenim mai frumoase

Medicina somnului menționează cinci etape ale somnului – trează, adormire, somn ușor, somn profund și, în sfârșit, somnul REM, adică visarea. Împreună ele constituie un ciclu de aproximativ 90-100 de minute, urmat de o scurtă trezire inobservabilă. După aceea, începe un alt ciclu de somn. Adulții trec prin patru până la șase astfel de secvențe pe parcursul unei nopți. În prima etapă, numită și NREM (mișcarea oculară non-rapidă), temperatura corpului scade, ritmul cardiac încetinește, respirația se reglează, rinichii produc mai puțină urină, iar mușchii se relaxează și devin mai puțin tensionați. La acel moment, de obicei la o oră după adormire, intrăm în cel mai profund somn când are loc cea mai eficientă odihnă. Numeroase modificări ale pielii apar în etapele ulterioare. Țesutul devine ferm și celulele suferă procese regenerative. De asemenea, sunt eliberați hormonul de creștere și cortizolul. Primul este responsabil pentru reînnoirea epidermei, în timp ce cel din urmă are grijă de inhibarea proceselor inflamatorii. După prima etapă, începem să visăm, respirația noastră devine mai rapidă și tensiunea arterială crește.

Somnul vindecă rănile

Funcționarea creierului în timpul somnului este, de asemenea, un subiect interesant de cercetare. Matthew Walker, autorul cărții De ce dormim, compară activitățile de somn cu stările psihotice. În acel moment, vedem lucruri care nu există, deci sunt halucinații. Avem și iluzii, deoarece suntem confuzi în timp și spațiu. Experimentăm stări emoționale violente și adesea nu ne amintim cea mai mare parte a viselor noastre, ceea ce poate fi comparat cu amnezia. Walker crede, de asemenea, că dacă vreunul dintre simptome ni s-ar întâmpla treji, am fi îndrumați la un psihiatru pentru un tratament adecvat. Din fericire, acesta este un proces normal al creierului nostru care are loc în timp ce ne odihnim. În primul rând, în etapa REM, toate informațiile cu care ne confruntăm în ultima vreme sunt sortate. Creierul creează un catalog de amintiri și găsește conexiuni între situații din trecut pe care nu le-am observat până acum. De aceea, adormim cu o problema si dimineata ne trezim cu capul plin de idei pentru rezolvarea ei. Proverbul popular „Dormi pe el” pare să aibă o justificare rezonabilă. În timpul somnului, creierul nostru este supus unei terapii – câștigăm o anumită distanță față de probleme și traume, motiv pentru care dimineața ne simțim adesea curățați de emoțiile rele.

Dificultăți de somn

În funcție de locația noastră, avem nevoie de 4 până la 9 ore de somn pe zi. În mod normal, șapte ore sunt suficiente pentru procesele necesare de regenerare și activare a creierului nostru. Cu toate acestea, există oameni care, deși sunt foarte obosiți, nu pot intra în nicio etapă de odihnă. Astăzi se spune că până și jumătate din populație, inclusiv copiii, se luptă cu această problemă. Dacă continuați să suferiți de insomnie, în ciuda faptului că urmați toate recomandările medicului dumneavoastră, ar putea merita să vă gândiți dacă subconștientul vă cere semnale de siguranță. Adesea, anxietatea subconștientă, frustrarea și o multitudine de stimuli interferează cu buna funcționare a sistemului nervos prin transmiterea informațiilor despre starea de urgență către creier. Așternutul senzorial adecvat poate fi o soluție în astfel de situații. Potrivit psihologilor și psihiatrilor, o pilota, o pătură sau o pernă cu umplutură încărcată îmbunătățește semnificativ calitatea somnului și are efecte liniștitoare și calmante. Modificări deosebit de vizibile în calitatea somnului au fost observate la copiii mici care utilizează așternutul senzorial.

Să nu uităm că somnul afectează fiecare aspect al vieții noastre și oferă soluții la multe probleme vitale. După cum se dovedește, nu timpul, ci mai degrabă somnul este cel care vindecă toate rănile. De ce să nu-l folosești corect? Până la urmă, tot ce trebuie să faci este doar… să te culci.

    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping