Cine sunt somnambulii? - Pături ponderate - Paturagravity RO

Cine sunt somnambulii?

De mulți ani s-a crezut că somnambulismul, cunoscut și sub numele de somnambulism, este legat de isterie. Din fericire, mulți ani de cercetare au dus la o nouă teorie care clasifică somnambulismul drept tulburare tipică de somn. În timpul inconștienței nocturne, putem efectua o serie de activități motorii complexe, cum ar fi mersul pe jos, mâncatul și chiar purtarea unor conversații complicate cu alte persoane. După trezire, însă, nu ne amintim niciuna dintre aceste activități și începem să ne întrebăm dacă ar putea fi nevoie să vedem un specialist. Au somnambulii motive de îngrijorare?

Misterul somnambulismului

Somnambulismul este o tulburare care apare la aproximativ 15% dintre copii și 3% dintre adulți. Simptomele sale clinice sunt activități necontrolate fără trezire completă în timpul somnului. Crizele tipice de somnambulism apar în aproximativ o oră după ce mergem la culcare, deoarece apoi cădem într-un somn cu undă lentă. De unde vine asta? Atunci somnul nostru este cel mai eficient și mai profund. În acel moment sunt eliberați hormonii de creștere și ne odihnim cel mai eficient. Episoadele de somnambulism sunt de obicei observate înainte de pubertate. După vârsta de 10 ani încep să treacă. Faptul interesant este că în jurul vârstei de 13 ani somnambulismul se găsește încă la peste 24% dintre persoanele care au avut convulsii în copilăria timpurie. Există ceva mai mulți somnambuli printre băieți decât fete. Episoadele de somnambulism sunt însoțite de o stare de conștiință mixtă cu sensibilitate scăzută la stimulii mediului, o expresie a feței ca o mască, vorbire neclară și uneori mormăi. Mișcările sunt adesea haotice și imprecise. Există o stare temporară de dezorientare după trezire. Zgomotul și percepția durerii probabil nu sunt prezente deoarece somnambulii nu par să audă cuvintele adresate lor sau să simtă durere.

Care este motivul?

Un studiu al profesorilor Wills și Garcia din 2002 dezvăluie că simptomele somnambulismului sunt rezultatul unei treziri incomplete din somnul profund în stadiul NREM. Există, de asemenea, multe indicii că există un factor genetic care predispune la astfel de tulburări. Studiile efectuate pe gemeni au arătat că somnambulismul apare de cinci ori mai des la ambii gemeni identici decât la gemenii fraterni. Mai mult, 80% dintre somnambulii examinați au declarat că episoade similare apar în familiile lor.

Somnambulismul la copii poate rezulta din imaturitatea sistemului nervos, dar la adulți cauzele sunt complet diferite. Se crede că lipsa de somn este motivul principal. Dacă există un stimul puternic, de ex. nevoia de a folosi toaleta, atunci o parte a sistemului nervos va încerca să rămână adormită și va apărea riscul unei treziri incomplete. Stresul cronic și disconfortul rezultat din diferite tipuri de boli au și ele consecințe. Se întâmplă ca persoanele care suferă de diabet să încerce să se trezească atunci când nivelul zahărului din sânge scade rapid. În plus, corpul nostru poate reacționa în acest fel chiar și la disconfortul obișnuit pe timp de noapte, cum ar fi o pernă prost căptușită, o temperatură greșită sau un cearșaf inconfortabil.

Medicina pentru somnambuli

Nu intrați în panică dacă observați astfel de simptome la dumneavoastră sau la copilul dumneavoastră. La început, trebuie să ne uităm la reacții și la organism și să ne gândim la posibilele cauze. Ele se pot dovedi a fi complet inofensive. Atât la mulți copii, cât și la adulți, tulburările pot rezulta din probleme senzoriale. Problemele de lungă durată și luptele cu somnul pot fi uneori rezolvate cu o pătură cântărită. Ne permite să trimitem un număr de semnale pozitive creierului nostru și, ca rezultat, ne calmăm și începem să ne simțim mai în siguranță și mai în siguranță. Când creierul nostru nu este distras de anxietate și stres în timpul nopții, avem șansa de a avea un somn plin și eficient fără somnambulism. O pilotă sau o pătură cu o umplutură specială mai grea (personalizată individual) stimulează sistemul proprioceptiv care este responsabil pentru senzația profundă. În cazul în care este necesar un consult terapeutic, primul pas făcut va fi acela de a face somnul mai superficial. Cu cât somnul este mai puțin adânc, cu atât este mai mic riscul să începem să ne trezim și să scăpăm de sub control. Un pui de somn de 20 de minute în timpul zilei poate fi, de asemenea, o soluție bună, deoarece garantează o eficacitate identică ca și tratamentul farmacologic.

Mai multe despre pături ponderate: paturagravity.ro

    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping