De ce insomnia și depresia merg mână în mână? - Pături ponderate - Paturagravity RO

De ce insomnia și depresia merg mână în mână?

Depresia, conform OMS, este în prezent una dintre cele mai frecvente boli mentale și care pun viața în pericol. Se estimează că peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de aceasta. La rândul său, insomnia afectează până la 30% din populație sau fiecare a treia persoană de pe Pământ! După cum se dovedește, atât depresia, cât și insomnia au multe în comun. De ce?

 

Numitorul comun

 

Depresia, deși folosim adesea acest cuvânt pentru a descrie o dispoziție proastă, este un grup de afecțiuni cronice complexe, cum ar fi blues-ul, golul, pierderea energiei, tristețea, iritabilitatea și lipsa de concentrare. O persoană care se luptă cu această boală își pierde treptat bucuria în viață și încrederea în sine și simte teamă sau vinovăție nejustificată. Pe lângă simptomele de mai sus, insomnia caracterizează un simptom precoce. Tulburările de somn care afectează depresia nu se limitează doar la problemele de a adormi. Oamenii care suferă de aceasta dorm adesea multe ore în timpul zilei, dar continuă să se simtă obosiți și letargici.

Acest fapt înseamnă că, în timp ce depresia provoacă aproape întotdeauna probleme de somn, poate fi și adevărat că tulburările cronice de somn pot provoca o tulburare psihică de natură depresivă! La urma urmei, somnul are un impact extraordinar asupra sănătății noastre și asupra funcționării întregului organism. Oboseala persistentă perturbă creierul, sistemul endocrin și sistemul nervos și afectează multe dintre procesele pe care le reglează. Ca urmare, simțim efectele fizice ale privării de somn, cum ar fi oboseala și lipsa de energie, și efectele mentale – frustrare, tristețe, depresie, lipsa de dorință de a interacționa cu alți oameni sau incapacitatea de a se concentra.

 

O rețetă pentru trup și suflet

 

Atât depresia, cât și insomnia sunt numite „o boală a sufletului și a corpului” și chiar sunt confundate între ele. Și nu e de mirare, pentru că au simptome și cauze profunde similare, ceea ce este greu de clasificat clar și rapid. Totuși, asta nu înseamnă că, dacă bănuim pe unul dintre ei, nu ar trebui să încercăm să-l tratăm – dimpotrivă! Consultarea cu un specialist (în acest caz, un psihiatru sau psihoterapeut) ne va oferi o șansă pentru un diagnostic precis și un tratament eficient. Dacă, pe lângă depresie, suntem diagnosticați și cu insomnie, este important să tratăm ambele tulburări simultan. Este extrem de important să recunoaștem tiparele defecte de gândire și comportament care au dus la apariția și perpetuarea insomniei și apoi să le înlocuim pe fiecare în mod individual prin dezvoltarea unor obiceiuri care vor regla fiziologia somnului.

Pe lângă utilizarea unei varietăți de tehnici, cum ar fi programele de activitate și odihnă, exerciții de relaxare sau ținerea unui jurnal de vis, pacienții pot folosi și o pătură ponderată (sau senzorială), care are efecte pozitive în sprijinirea tratamentului atât al depresiei, cât și al insomniei. . Folosirea greutății asupra corpului ca metodă terapeutică este folosită de peste 30 de ani, iar păturile sau plapumele cântărite sunt cele mai populare instrumente de sprijin. Cum funcționează? Receptorii pielii stimulați de presiune trimit creierului impulsuri pozitive și informații despre o anumită poziție a corpului într-un loc și spațiu dat. Aceste impulsuri, la rândul lor, procesele hormonale ulterioare, deoarece creierul interpretează poziția noastră ca necontestată, „acoperită” ca în brațele părintelui. Efectul? Creierul scade productia de cortizol (hormonul stresului) si creste nivelul de serotonina (hormonul fericirii).

Dacă bănuiți că depresia sau insomnia vă afectează, asigurați-vă că mergeți la un specialist și vă veți crește șansele de recuperare rapidă.

    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping