Lipsa somnului este periculoasă - 10 motive - Pături ponderate - Paturagravity RO

Lipsa somnului este periculoasă – 10 motive

Este clar că durata generală a somnului este mai scurtă decât oricând. Din când în când auzim fraze precum: ziua este prea scurtă, 7 ore de somn este un lux sau vei dormi când vei muri. Nu toată lumea, însă, realizează că durata insuficientă a regenerării somnului poate avea consecințe foarte grave – de la efecte psihologice la o întreagă gamă de efecte asupra sănătății. Iată cele mai grave 10 rezultate ale privării de somn.

1.Cancer și tulburări genetice

Lipsa de odihnă în timpul nopții perturbă o activitate genetică normală. Deja o săptămână cu somn mai scurt de 6 ore are ca rezultat funcționarea defectuoasă a cât mai mult de 700 dintre genele noastre – inclusiv cele responsabile de sistemul nostru imunitar și de reglarea nivelului de stres. Cercetările arată că astfel de persoane sunt deosebit de vulnerabile la cancerul de colon și de sân.

2. Probleme gastrointestinale

Cu toate acestea, înainte ca privarea de somn să ducă la cancer de colon, de obicei provoacă boala inflamatorie intestinală (IBD), mai ales a intestinului subțire sau gros. Este cazul a 15% din populația SUA și contribuie la o severitate crescută a bolilor ulterioare, ca de ex. Boala Crohn. Pacienții cu această tulburare au de două ori mai multe șanse de a recidiva la boala tratată dacă nu reușesc să doarmă suficient de mult și de adânc.

3. Diabet

Tulburările de somn au un impact enorm asupra metabolismului nostru. Fără somn suficient avem tendința de a mânca mai mult și nesănătos. Apelăm la produse bogate în calorii, cum ar fi gustări grase și dulciuri, pentru a obține energie cât mai curând posibil. Riscul de diabet crește brusc atunci când corpul nostru trebuie să facă față unui astfel de haos. Primul lucru care se întâmplă este de obicei rezistența la insulină (pre-diabet) și, mai târziu, diabetul de tip 2.

4. Boli de inimă

Potrivit unui studiu din 2012 realizat de echipa profesorului B. Faraut, oamenii care dorm 4 ore sau mai puțin pe zi au o frecvență cardiacă semnificativ crescută în comparație cu cei care dorm 7 până la 8 ore. În plus, se observă și bolile coronariene mai frecvente și plângerile de durere coronariană sunt înregistrate de două ori mai des decât în cazul persoanelor fără tulburări de somn. Pe termen lung, insomnia cronică are un impact asupra unei creșteri de două ori a riscului de deces din acest motiv.

5. Imunitatea redusă și infecții frecvente

Mecanismele noastre naturale de apărare se confruntă deja cu diverse microorganisme dăunătoare chiar și fără a fi nevoite să facă față tulburărilor cronice de somn. Doar o noapte nedormite este suficientă pentru a te îmbolnăvi! S-a dovedit că persoanele care dorm scurt, răcesc de până la trei ori mai des în comparație cu persoanele cu un ciclu de odihnă de 8 ore. Un somn eficient funcționează ca cea mai bună prevenire împotriva infecțiilor și bolilor asociate cu imunitate.

6. Creștere necontrolată în greutate

Lipsa somnului ne afectează metabolismul și duce la diabet. Tulburările de echilibru hormonal provoacă obezitate deoarece ne măresc apetitul. Durata insuficientă a somnului perturbă secreția de grelină și leptina, crește pofta de mâncare și perturbă senzația de sațietate. Drept urmare, mâncăm mai mult și avem mai puțină activitate. Problema începe la mai puțin de 6 ore de somn pe zi.

7. Libido scăzut

Profesorii de la Universitatea din Chicago au descoperit că nivelul de testosteron scade semnificativ în rândul bărbaților care dorm mai puțin de 5 ore pe zi. După o săptămână de somn insuficient, nivelul hormonului scade chiar și cu 15%! Bărbații chestionați s-au plâns și de disconfort și de o stare de spirit scăzută. Nu e de mirare că aveau o dorință mică sau chiar deloc de sex.

8. Iritație și distragere a atenției

Imediat după o zi de insomnie devenim iritați, nebuni și plictisiți. După 3 zile, întâmpinăm deja schimbări mai frecvente de dispoziție – din iritabilitate și sumbră cădem în entuziasm și exces de zel brusc. De asemenea, devenim mai puțin empatici, nu numai fără dorința de a-i ajuta pe alții, ci și departe de a-i înțelege. Mai mult, avem probleme serioase cu concentrarea și concentrarea. După câteva zile de privare de somn, luăm decizii mai riscante.

9. Halucinații

ranița dintre somn și starea de trează este foarte neclară. Suprafețele încep să se ondula. Personaje fantastice apar și dispar. Pot apărea și iluzii audio: ne gândim că auzim sunetul telefonului mobil sau bătăm la ușă. Mulți oameni experimentează, de asemenea, „simptomul pălăriei”, adică o presiune în jurul capului, similară cu senzația de a purta o pălărie. Aceasta este o condiție foarte periculoasă, mai ales când simțim oboseală puternică în timpul, de exemplu, la conducerea unei mașini timp de multe ore.

10. Probleme cu memoria

264 de ore și 12 minute (11 zile) – acesta este un număr record de nopți nedormite. Randy, care a luat parte la experiment, după finalizarea testului, i s-a cerut să efectueze un calcul simplu. A trebuit să scadă treptat un număr de 7 din 100. Brusc, însă, s-a oprit la 65 și… a uitat ce trebuia să facă. Problemele de memorie apar mult mai devreme decât după 11 nopți nedormite. Două nopți proaste sunt suficiente pentru a începe să ai probleme cu amintirea unor fapte simple.

Vrei să afli mai multe despre tulburările de somn?
Vizitați: https://paturagravity.ro/category/blog/

Sursa: revista Sleep, National Sleep Foundation”

    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping