Te simți obosit în mod constant? Ar putea fi epuizare nervoasă - Pături ponderate - Paturagravity RO

Te simți obosit în mod constant? Ar putea fi epuizare nervoasă

Într-o perioadă în care stresul a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, am încetat să-l mai vedem ca pe un inamic și am început să ne obișnuim cu el. În timp ce tensiunea sau oboseala acumulată resimțită din când în când nu este periculoasă, suprasolicitarea permanentă a sistemului nervos poate duce la epuizarea completă a acestuia. Care sunt semnele și cum le puteți evita?

Tulburări de producție de cortizol

Epuizarea nervoasă este o problemă cu care se confruntă oamenii din ce în ce mai tineri care trăiesc grăbiți, stresați și sub presiune. Ca urmare a stresului constant, organismul începe să producă cortizolul, hormonul suprarenal, al cărui nivel este reglat de multe procese din organism. Când suntem sănătoși, glandele suprarenale ne ridică nivelul de cortizol dimineața, ceea ce ne ajută să ne trezim și să-l coborâm seara pentru a ne lăsa să adormim. Totuși, dacă acest ritm este perturbat, adică atunci când simțim stres, creierul nostru înregistrează situația stresantă ca o amenințare emoțională, mentală și fizică. Ce inseamna asta? Dacă nu este un incident izolat și situația se repetă, glandele tale suprarenale produc din ce în ce mai mult cortizol.

Nivelul constant ridicat de cortizol din organism va duce în cele din urmă la oboseală și lipsă de energie. Și acesta este doar începutul unei lungi liste de consecințe pentru sănătatea noastră.

Dificultăți de somn

Pe măsură ce oboseala devine mai gravă, ne este mai greu să adormim, ne trezim noaptea, somnul este ineficient și nu ne simțim împrospătați. La un moment dat, s-ar putea chiar să avem impresia că nu dormim deloc și suntem la fel de obosiți la trezire, ca și cum nu am fi dormit cu ochiul toată noaptea! Când te trezești, te simți obosit și apoi ai o explozie de energie înainte de a merge la culcare? Acesta este unul dintre cele mai comune simptome ale stresului suprarenal.

Este important de reținut că nivelurile de cortizol prea scăzute sau prea mari sunt ambele dăunătoare pentru buna funcționare a organismului. Nivelurile scăzute te pot face să obosești rapid și să te simți slab. Cu toate acestea, prea mare nu va duce doar la insomnie, ci și la… sindromul colonului iritabil! Unii oameni se confruntă cu niveluri scăzute ale hormonului în timpul zilei și niveluri ridicate noaptea, împiedicându-i să adoarmă noaptea și incapabili să prospere în timpul zilei.

Simptomele caracteristice ale epuizării nervoase sunt:

-obosesc repede

– incapacitatea de a se concentra

– modificări ale dispoziției

– iritabilitate mai mare

– dureri de cap cronice si dureri musculare

– probleme cu stomacul

Expunerea prelungită la stres are o avalanșă de efecte asupra sănătății noastre și poate provoca următoarele probleme:

-insomnie si tulburari de somn

– tulburări de anxietate

-depresie

Tratamentul epuizării nervoase

Pentru a scăpa de afecțiunile neplăcute legate de epuizarea nervoasă, trebuie mai întâi să eliminăm stresorii puternici care au dus la aceasta. Schimbarea stilului de viață cu unul mai calm, prioritizarea gospodăriei și a muncii, va contribui, pe termen lung, mult la restabilirea echilibrului corpului. Acest lucru nu înseamnă, totuși, că nu ar trebui să avem grijă de sănătatea noastră în mod ad-hoc. În primul rând, ar trebui să vă adresați nevoii de odihnă și somn, ceea ce va ajuta sistemul nervos să se regenereze mai repede.

În acest scop, ar trebui să:

– stabiliți timpi constante pentru culcare și trezire, chiar dacă înseamnă să vă răsturnați și să vă întoarceți o vreme

– schimbă o plapumă obișnuită cu o pătură ponderată, senzorială

– scoateți dispozitivele electronice din dormit

– introduceți ritualuri de calmare și evitare a stimulilor cu cel puțin o oră înainte de culcare

În plus, suplimentele adecvate și dieta sunt esențiale. Este important să îmbogățiți dieta cu alimente și suplimente bogate în vitamine B, a căror lipsă poate provoca rapid oboseală, insomnie, nervozitate și depresie. Vitaminele B sunt, de asemenea, esențiale pentru metabolismul corect al hormonului suprarenal și al carbohidraților. De asemenea, este recomandabil să limitați consumul de zahăr și cofeină, înlocuindu-le cu nuci, cereale și fructe.

    0
    Coșul dumneavoastră
    Coșul dumneavoastră este golÎntoarceți-vă la magazin
      Calculate Shipping